3 May 2016

Dublin Zoo, Ireland - Percutian anak-anak

Bercuti dengan anak-anak merupakan aktiviti yang paling seronok. Anak-anak enjoy. Kita pun happy. Jika anda berkunjung ke Ireland, antara tempat-tempat menarik untuk mengisi jadual itinerari anda ialah berkunjung ke Zoo. Di Ireland terdapat 3 buah zoo yang agak popular iaitu Dublin zoo, Belfast Zoo di Antrim dan Fota Wildlife Park yang terletak di Cork.  

Bagi Adam, Ilman dan Sarah.. tempat-tempat yang menarik bagi mereka:

1) Toy Smith (Kedai Toys yang banyak cawangannya di serata Ireland. Pelbagai jenis toys. Harganya juga berpatutan)

2) Menonton wayang di IMC (Setiap hari Ahad, panggung wayang IMC mengadakan promosi harga untuk keluarga. €3/orang)

3) Playground (Di Ireland terdapat banyak park dan juga playground. Ada indoor dan outdoor)

4) Zoo dan Akuarium

 *        *        *

Hari ini, tiga beradik berkunjung ke Dublin Zoo. Harga Family ticket ( 2 dewasa, 2 kanak-kanak) ialah EUR 46.50. Bawah 3 tahun masuk percuma. Kami dapat free ticket sebab redeem voucher Vodafone. Thank you Vodafone!


Mengekalkan ciri-ciri habitat semulajadi haiwan


Apa yang menarik di Dublin Zoo ialah pihak zoo berusaha menyediakan persekitaran yang mirip habitat asli haiwan terbabit. Contohnya, lihat gambar hutan buluh ini. Rasa seperti berada di hutan tropika bukan? Ini ialah kawasan kandang gajah dan harimau. Sudah tentu gajahnya dalam kawasan berpagar. 'Hutan-hutan' ini ditanam supaya gajah berada seperti di habitat asalnya.



Sementara di kawasan ini pula, ada panggung untuk pengunjung melihat aktiviti gajah. Di sini penjaga gajah akan memberi gajah makan. Di sini juga disediakan sebuah kolam supaya gajah keluar dari 'habitatnya' untuk minum air di sini dan disaksikan pengunjung.



Di kawasan harimau, juga berhutan. Cuma di bahagian tempat pengunjung melihat harimau diletakkan kaca. Jadi, anak-anak boleh melihat harimau lebih dekat!


Teruja adam melihat harimau dengan lebih dekat!

Tiba di kawasan lapang, luas, agak panas, kita dapat melihat kumpulan zirafah, kuda belang dan ostrich. Bebas bergerak kerana 'kandangnya' luas.

Mirip habitat asli zirafah

Kuda belang berkongsi kawasan dengan zirafah


Kawasan yang agak redup, banyak pokok dan rumpun buluh halus letaknya 'kediaman' Red Panda.
Brown Panda sedang 'lunch'

Di zoo ini terdapat juga hidupan akuatik seperti singa laut dan Penguin.

Singa laut yang agak aktif 

Comel kan?

Banyak keluarga monyet dari pelbagai jenis di jaga di Dublin Zoo. Dari spesis biasa yang selalu kita tengok hinggalah yang luarbiasa.

Yellow monkey

Gorilla merupakan haiwan 'wanted' Adam dan Ilman. Sampai sahaja di Zoo mereka tak sabar-sabar nak tengok Gorilla.

Selain daripada keluarga monyet, terdapat juga pelbagai jenis burung dan itik.

Replika rumah burung



Reptilia seperti buaya dan lizard juga ada di sini. Kami berpeluang melihat cicak tokei yang pernah terkenal di Malaysia suatu ketika dahulu. 

Mana satu si bujang senang??

Paling best adalah usaha pihak zoo mengkelaskan haiwan kepada beberapa kategori seperti dalam gambar di bawah:

Tengok pada status semasa haiwan ini - Least concern. Sedia faham spesisnya mungkin terlalu banyak di muka bumi ini. Hahaha


Spesis terancam


Ada banyak playground di sekitar kawasan zoo. Boleh berehat seketika sambil anak-anak main gelungsur!  

Yippie!!

 Perkenalkan... haiwan di bawah namanya cukup comel. Okapi!!

Okapi...


Nak balik dah..

Kemudahan di zoo

Di Dublin zoo, disediakan picnic bench. Boleh bawa bekal dari rumah. Ada juga kedai yang menjual minuman dan makanan. Vending machine juga banyak diletakkan di sekitar kawasan. Ada hawker jual popcorn dan aiskrim di kawasan-kawasan tertentu. Pendek kata anda tidak akan kelaparan semasa bersiar-siar dalam kawasan 'hutan' zoo. Tandas awam juga banyak.

Pheonix Park

Berhampiran dengan Dublin zoo ada Pheonix Park Dublin. Masuk percuma. Ada banyak kumpulan rusa jinak di kawasan ini. Bawa carrot untuk bagi rusa makan.

Rusa liar yang sangat jinak!

Wefie dengan rusa! 


Bosan melihat castle yang terlalu banyak di ireland? Ingin cari hutan dalam bandar besar? Cari tempat lepak sambil makan-makan? Ada peacock dan itik lalu lalang di sebelah anda. Ada banyak playground. Jomlah ke Dublin Zoo!

Jumpa lagi!!!

Kenangan - Hadiah dari Vodafone

Melancong dengan anak-anak kecil bukan satu perkara mudah jika kita tidak pandai cipta emosi positif mereka. Jika anda perlu tips melancong dengan anak-anak kecil boleh baca di sini. (Klik)


No comments:

Post a Comment

Back to Top