27 April 2016

Itinerari dan tips melancong: Pandu sendiri ke Germany-Austria-Czech-Luxembourg

Sama ada anda tourist mahupun traveller, anda perlukan tips ini jika ingin MEMANDU di Germany-Austria-Czech-Luxembourg. Jadi, selamat menimba ilmu!!



Misi Jelajah Eropah kali ini ialah ke 4 buah negara yang berhampiran dan tiada sempadan iaitu Luxembourg, Germany, Austria dan Republik Czech. Perjalanan 10 hari dengan menaiki kereta sewa dari Lapangan Terbang Frankfurt Hahn.

Itinerari dan Tips penting:

1) Penginapan (2 dewasa dan 3 kanak-kanak):


Kami memilih untuk bermalam menggunakan perkhidmatan AirBnB dan juga hotel. (Klik di sini untuk baca lebih lanjut tentang perkhidmatan AirBnB dan hotel di Eropah). Kami lebih mementingkan 'yang murah' dan 'yang selesa' untuk kami berlima. 

Faktor-faktor lain yang diambil kira adalah:

1) Kids/Family Friendly - Lihat di bahagian 'Amenities' (AirBnB) untuk tahu kemudahan yang disediakan oleh tuan rumah. Kemudahan seperti Kitchen, Washer dan Dryer juga penting sebab kami akan masak jika tinggal di Airbnb dan membasuh baju.

2) Tidak terlalu terpencil - Terdapat juga BnB yang berada di kawasan pedalaman seperti di kawasan ladang, di kawasan pinggiran pantai dan juga bukit. Kebiasaannya, rumah-rumah ini jauh dari kedai dan hospital. Kawasan ini juga berada jauh dari pusat bandar dan juga dari tempat tumpuan pelancong. 

3) Ada lif untuk naik ke rumah. Jika tidak rumah yang di sewa sekurang-kurangnya berada di tingkat satu. Pengalaman kami menyewa di BnB ketika melancong di Paris, rumah yang di sewa berada di tingkat 4 dan tiada lif! 

4) Rumah yang tidak terlalu lama/usang - Di Eropah, masih ada lagi rumah-rumah yang di bina pada tahun 1920 dan kekal di huni serta dijadikan rumah sewa. Ada rumah yang telah di pasang sistem pemanasan rumah, Ada juga yang hanya bergantung kepada chimney (perlu bakar arang dan kayu untuk panaskan rumah).

5) Ada kemudahan parking percuma. Paling tidak pun ianya percuma dari pukul 10 malam hingga 8 pagi.



Harga yang tertera di bawah: Hotel untuk 5 orang. Airbnb untuk 4 orang (kami bincang dengan tuan rumah untuk ambil 4 orang kerana Sarah baru 2 tahun)


i) Frankfurt: Airbnb (1 malam) -  Apartment di Wasserstrasse 11, Langen. Eur 92. Lengkap kemudahan memasak. Juga ada washer dan dryer. Cuma rumah berkongsi dengan tuan rumah.

ii) Munich: Airbnb (2 malam) - Studio di Pfälzer-Wald-Str. 73, Romm Nr. 046. Eur 198 untuk 2 malam. Lengkap kemudahan memasak. Boleh cuci baju di mesin basuh yang terletak di tingkat bawah. Harga cucian lengkap Eur 5 sekali penggunaan. Parkingnya 3 minit jalan kaki dari rumah. Rumah ini terletak 5 minit jalan kaki dari train station.

iii) Vienna: Hotel (1 malam) -Austria Trend Hotel Bosei, Gutheil-Schoder-Gasse 7B, 1100 Wien, Austria. Kami booked di Booking.com. Harganya Eur 68.24 termasuk sarapan pagi di hotel. Parking percuma.



iv) Prague: Hotel (1 malam) -Wellness Hotel Step, Malletova, Prague 9, Czech Republic. Juga di tempah di Booking.com. Harganya Eur 56 termasuk sarapan pagi di hotel.

v) Berlin: Airbnb (2 malam) - Rumah di Straße 158 15A, 13053 Berlin, Germany. Harganya Eur 131 untuk 2 malam lengkap kemudahan untuk memasak, ada washer dan dryer. Parking percuma.

vi) Dortmund: Hotel (1 malam) -  Novum Business Unique , High Wall 38, 44137 Dortmund. Harganya Eur 94.35 tidak termasuk sarapan pagi. Kami bawa bekal nasi himpit dan Sardin yang dimasak di Berlin semalam untuk sarapan. Ada kemudahan parking percuma di tepi-tepi jalan. Tetapi kami tersilap parking di garaj hotel. Bayaran parking Eur 14.

 Novum Business Unique

vii) Luxembourg: Airbnb (1 malam) - Studio yang terletak di Rue des Églantiers. Eur 92 semalam. Ada kemudahan parking percuma.


2) Sewa kereta:

Di Lapangan Terbang Frankfurt Hann terdapat beberapa syarikat yang menawarkan perkhidmatan kereta sewa antaranya Sixt, Europcar, Hertz dan Avis. Kami menyewa kereta Opel Meriva dari company Sixt. Harganya €240 (untuk 10 hari) perjalanan terhad sehingga 2700 km sahaja. Bagi setiap kilometer yang lebih akan dikenakan caj €0.26 per kilometer. Jika anda inginkan peruntukan kilometer tanpa had boleh pilih dari syarikat lain yang menawarkan seperti Budget dan Avis. Sila semak had umur untuk kelayakan menyewa kereta di Germany.

Insuran dan Waiver:

Beberapa terma yang perlu difahami:

1) CDW - Collision Damage Waiver

Pakej ini disertakan sekali apabila kita menyewa kereta. Nilai CDW (€700 - €1200) berbeza-beza mengikut syarikat. Penyewa akan di kenakan bayaran access sekiranya berlaku kemalangan, kerosakan, kecurian bahagian kereta atau kecurian kereta. Nilai bayaran access ini mengikut tawaran oleh syarikat penyewa kereta. Jika nilai access €1000, maka penyewa perlu menanggung segala bayaran sehingga €1000 selebihnya ditanggung oleh pihak insurans.

2) SCDW - Super Collision Damage Waiver

Untuk mengelakkan bayaran access penyewa perlu membeli Super CDW (SCDW) yang berharga lebih kurang €100 dan keatas bergantung kepada bilangan hari dan kategori kereta yang disewa. Jadi tidak perlu risau kerana jika berlaku sebarang kecelakaan, 100% ditanggung oleh pihak insurans.

3) Insurans tambahan (jika tidak mahu membeli SCDW)

Jika rasa SCDW terlalu mahal, anda boleh juga membeli insurans tambahan untuk elak dari perlu bayar bayaran access CDW. Nilai insurans ini lebih kurang €40 dan kami beli dari syarikat insurance AIG. (Lebih jimatkan? Daripada bayar €100++ lebih baik bayar €40)

Kaedah tuntutan sekiranya berlaku kecelakaan:  Anda perlu membayar dahulu nilai bayaran access yang dikenakan oleh syarikat penyewa kereta, kemudian boleh menuntut bayaran semula (claim) kepada syarikat insurans yang melindungi bayaran access tersebut (contoh: AIG Insurance).
Kaedah ini sedikit rumit kerana kita perlu mengeluarkan duit sendiri dahulu kemudian baru menuntut bayaran balik daripada pihak ketiga iaitu syarikat insurans.

Insuran: Kami ada membeli Travel Insurance dari syarikat AIG. Harga insuran yang kami beli untuk 10 hari ialah Eur 13.06 untuk 2 dewasa dan 3 kanak-kanak. Harga tertera termasuk cukai 5%.  Anda boleh rujuk syarikat insuran di tempat anda untuk maklumat lanjut.

Pesanan penuh hikmah: Doa. Pandu cermat. Jiwa selamat.


3) Matawang:

Sila tukar matawang RM kepada Euro di Malaysia (atau matawang negara asal anda). Kerana di Germany, Luxermbourg, Czech dan Austria tidak menerima nilai RM.

Kaedah lain: Aktifkan kad ATM untuk pengeluaran wang di luar negara.

Luxembourg: Euro
Germany: Euro
Austria: Euro

Republik Czech: Koruna (CZK). Tukaran boleh dibuat di Petrol Station di autobahn (lebuh raya) atau di money changer kawasan Pedestrian street dalam bandar Prague. Sila survey dengan beberapa money changer sebelum membuat tukaran kerana ada money changer yang mengenakan komisen terlalu tinggi (40%). Pengalaman kami, ada money changer yang menawarkan CZK16 untuk €1 dan ada yang menawarkan CZK26 untuk €1.  Jika anda ada Euro, tidak perlu risau kerana di Prague kebanyakan kedai menerima Euro (termasuk kedai makan dan kedai cenderahati).

Koruna


4) Tatacara pemanduan:

Luxembourg, Germany, Austria dan Republik Czech merupakan negara yang sibuk lalulintasnya dengan Tram, metro, bas dan basikal selain daripada kereta. Jalan raya untuk kereta berkongsi dengan Tram/metro. Anda perlu memandu di sebelah kanan, memotong di sebelah kiri (stereng kereta berada di sebelah kiri). Undang-undang asas seperti memakai tali pinggang kaledar, memiliki International Driving Licence, penggunaan WAJIB infant/child carseat dan toddler booster, peratus kandungan alkohol dalam darah sama seperti di Malaysia. Anda perlu mematuhi undang-undang jalanraya yang ditetapkan mengikut negara yang ingin dilawati.

Luxembourg: Penggunaan winter tires diwajibkan hanya apabila permukaan jalan dilitupi salji atau ais. Undang-undang ini baru sahaja dikuatkuasakan di Luxembourg. Denda sebanyak €74 dikenakan jika tidak memasang winter tires pada keadaan yang dinyatakan. Tiada bayaran tol dikenakan di sepanjang Luxembourg expressway untuk semua kenderaan ringan.


Germany: 1) No Sticker. no entry!
                  2) O to O Rule!
                  3) Free Driving For Free Citizens
                  4) No speed limit
                  
1) No sticker, no entry!

2006 Anti air pollution law mewajibkan semua kenderaan yang dipandu dalam negara Germany menampal satu sticker khas 'Environmental sticker' di cermin hadapan kenderaan untuk memandu dalam kawasan ' Green zone'. Jika anda menyewa kenderaan di Germany, pastikan kenderaan yang disewa mempunyai sticker berwarna hijau seperti dalam gambar yang disertakan. Sticker hijau mematuhi standard paling tinggi dan boleh memandu di semua kawasan termasuk kawasan 'Green Zone'.


(Sumber gambar: Google)
(Sumber gambar: Google)


Sticker berwarna kuning untuk kenderaan yang menggunakan diesel atau kenderaan yang lama.
Sticker berwarna merah untuk standard yang paling rendah.
Rata-rata kawasan di Germany ialah 'Green Zone'.
Anda akan disaman (Eur 40) jika tidak menampal sticker yang berkenaan..

2) O to O Rule

Jika percutian anda ke Germany pada musim sejuk (winter) kenderaan yang dipandu perlu menggunakan snow tires. O to O bermaksud penggunaan winter tires bermula dari Oktober sehingga Ostern. Ostern ialah Easter iaitu akhir bulan mac. Anda akan disaman Eur 40 jika tidak menggunakan tayar yang dinyatakan. Winter tires dikenalpasti dengan cop M+S di bunga tayar yang bermaksud 'Mud' + 'Snow'.

3) Free driving for free citizens

Memandu di autobahn Germany adalah percuma! Ya.. maksudnya tiada bayaran tol dikenakan. Memandulah sejauh mana yang anda inginkan. Ada ura-ura mengatakan bayaran tol akan mula dikenakan menjelang 2016, namun masih lagi dalam perbincangan. Sewaktu entri ini ditulis, memandu di autobahn masih lagi percuma!

4) No speed limit??

Ada had laju tertentu yang dinyatakan di kawasan bandar, kawasan pinggir bandar, kawasan pembinaan dan autobahn. 130 km/h merupakan had laju yang dinyatakan di autobahn. Namun ada juga jalan yang tiada had laju.  Hanya perlu perhatikan papan tanda halaju di kiri atau kanan jalan untuk rujukan anda.

Dari Frankfurt ke Munich yang melalui Stuttgart seterusnya ke Vienna melalui Salzburg, ke Prague melalui Brno dan ke Berlin kami tidak bertembung langsung dengan kamera AES. Namun keluar dari Berlin, memandu ke Hannover, Dortmund, Cologne seterusnya ke Luxembourg, terlalu banyak kamera AES. Di persimpangan jalan, di dalam kawasan semak tepi jalan, di lampu isyarat. Berhati-hati sekiranya ingin berjimat!

Austria: Berbeza dengan Germany dan Luxembourg, Austria mengenakan caj tol atau dikenali sebagai Maut untuk tempoh 10 hari, sebulan atau setahun. Autobahnvignette atau Austrian autobahn sticker perlu ditampal di cermin hadapan kereta anda. Sticker ini bole dibeli di petrol station sebelum memasuki Austria atau setelah anda memandu masuk ke Austria. Bayaran minimum ialah 10 hari iaitu Eur 8.70. Di Austria, anda wajib menyalakan lampu kenderaan pada setiap masa. Penggunaan Winter tires pula wajib dipasang bermula 1 November sehingga 15 April.

Sticker untuk 10 hari


Republik Czech: Peratus kecurian kereta sangat tinggi di negara ini. Kebiasaannya, syarikat kereta sewa tidak akan membenarkan anda menyewa kereta mewah untuk ke Czech. Anda perlu memaklumkan pihak syarikat sekiranya ingin ke Czech kerana ada kereta tertentu yang dikhaskan untuk disewa jika ingin ke Czech. Memandu di Republik Czech tidak banyak beza dari Germany, Luxembourg dan Austria. Cuma anda perlu membawa first aid kit dan warning triangle. Penggunaan hon kereta dilarang di tengah bandar Prague dari pukul 9.00 malam sehingga pukul 5.00 pagi (15 Mac-15 Okt) dan 8.00 malam sehingga 6.00 pagi (15 Okt-15 Mac). Sticker kenderaan boleh dibeli di Petrol station atau post office. Sekiranya anda disaman, polis akan meminta bayaran on the spot. Pastikan anda mempunyai wang tunai Koruna.

Harga sticker:

10 hari: CZK 310
1 bulan: CZK 440
12 bulan: CZK 1500

Denda yang dikenakan sekiranya gagal mempamerkan sticker kenderaan: CZK 5000

Contoh sticker untuk 10 hari. Sumber: Google.


##Untuk membaca lebih lanjut tentang tatacara pemanduan di Eropah boleh ke link ini (Klik di sini)


Itinerari  10 hari di Germany, Austria, Czech dan Luxermbourg

Day 1: Tiba di Frankfurt Hahn Airport. Singgah di Mainz. Bermalam di Langen.
Day 2: Bersiar-siar di Frankfurt. Seterusnya ke Stuttgart. Bermalam di Munich.
Day 3: Bersiar-siar di Munich. Bermalam di Munich.
Day 4: Singgah di Salzburg. Bermalam di Vienna.
Day 5: Bersiar-siar di Vienna. Bermalam di Prague.
Day 6: Bersiar-siar di Prague. Bermalam di Berlin.
Day 7: Bersiar-siar di Berlin. Bermalam di Berlin.
Day 8: Singgah di Hannover. Bermalam di Dortmund.
Day 9: Bersiar-siar di Dortmund seterusnya ke Cologne. Bermalam di Luxermbourg.
Day 10: Bersiar-siar di Luxermbourg dan bertolak ke Frankfurt Hahn Airport.

Sila klik nama bandar untuk itinerari lengkap di Mainz - Frankfurt - Stuttgart - Munich - Salzburg -Vienna - Prague - Berlin - Hannover - Dortmund - Cologne - Luxembourg

Untuk entri jalan-jalan cari makan di Germany boleh klik di sini (klik)


Sekian Tips dan Itinerari dari kami. Salam kembara. Selamat memandu!!


Jom travel!


Jika suka tips dan itinerari ini, boleh kongsi di Facebook!!!





read more "

Catatan Perjalanan - Dortmund


Hari ke 8 misi kembara eropah kami tiba di Dortmund. Dortmund merupakan destinasi persinggahan kami untuk bermalam sebelum meneruskan perjalanan ke Cologne dan Luxembourg keesokan harinya.

Dortmund - U Tower

Novum Business Unique Hotel

Adam, Ilman dan Sarah asyik benar melihat ikan laut masin dalam akuarium - di Hotel

Sebelum meneruskan perjalanan ke Cologne, kami singgah dahulu di Signal Iduna Park homeground bagi pasukan Borussia Dortmund. 

Adam berlatarbelakang stadium
Pemandangan stadium dari tingkat atas Fan shop

Seperti biasa jika ke stadium kami akan singgah di Fan shop. Fan shop Borussia Dortmund sangat besar. Dua tingkat. Dan ada cafe, mini playground, mini court untuk bermain bola bagi kanak-kanak dan booth untuk bergambar. Seronok juga. Biasa kalau ke Fan shop pasukan lain, hanya ada jualan barang-barang sahaja. 


Jersi pasukan Borussia Dortmund

Berlatarbelakang pemandangan gambar stadium

Photo booth


Mafla atau shawl atau selempang - ada pelbagai

Soccer table - seronok tau main ni

Replika kerusi VVIP dalam stadium

Kuning - Hitam = Anggun!


Opel Adam (nama kereta ni)

Selesai urusan membeli belah encek Z, kami keluar bergambar di luar pula.


Dengan papan iklan pun jadilah..


Penutup longkang pun cantik. Terbaiklah!



Eh, jom ke Cologne. Kita layan Love Bridge pula!


read more "

Catatan Perjalanan - Hannover, Germany

Sepanjang perjalanan di Germany, memang banyak kincir angin moden dibina di tepi-tepi autobahn (highway). Sewaktu dalam perjalanan ke Hannover dari Berlin, kami melalui beberapa kawasan kincir angin. Kincir angin merupakan salah satu cara penjanaan kuasa elektrik menggunakan tenaga angin. 

Barisan kincir angin


Currywurst

Tujuan utama kami singgah di Hannover untuk mencari Currywurst. Currywurst merupakan signature dish di Germany. Rata-rata Currywurst yang dijual tidak Halal malah bercampur dengan pork. Kami cuba mencari Currywurst Halal di Frankfurt, Munich dan Berlin namun semuanya bercampur pork. 

Sehinggalah kami jumpa satu kedai yang terletak di Lange Laube 1A, Hannover. Pemilik kedai berasal dari Turki. Sewaktu kami tiba di situ, ada satu keluarga islam dari Indonesia yang menetap di Hannover sudah berbelas tahun. Kami sempat berkenalan dengan mereka. 


Frittenbox - untuk yang ingin merasa Currywurst dan Bratwurst Halal

Memang kami akan study dahulu tempat makan dan juga signature dish sesebuah negara sebelum kami tiba di tempat tersebut. Iyalah kan, alang-alang sampai, teringin juga merasai makanan popular orang tempatan selain melihat ragam, budaya, tinggalan sejarah dan kemajuan teknologi negara yang dikunjungi.


Senarai menu dan harga
Bratwurst Halal

Kami biasa bertanyakan kepada pekedai sama ada currywurst tersebut halal atau tidak walaupun kami singgah di kedai Turki dan ada tertera Helal/Halal di luar kedai. Kebiasaannya, makanan yang lain halal kecuali currywurst kerana resepi tempatan untuk membuat sosej yang sedap mesti dicampur pork. 

Sewaktu kami tiba di Frittenbox, walaupun kami tahu kedai ini famous dengan currywurst Halal, seperti biasa kami akan bertanya sama ada mengandungi pork atau tidak? Dan jawapan pemilik Frittenbox.. "InsyaAllah Halal, Brother," sambil mengangguk dan mempelawa kami masuk dengan ramah. 

Nak tengok rupa Currywurst yang kami cari serata Germany??? Inilah rupanya!

Ngeces tak? Ahahaha...

Apa itu Currywurst?

- Sosej (Bratwurst) yang dipanggang. Kemudiannya dipotong kecil. Dicampur kuah khas (manis, masam, pedas) dan ditabur serbuk kari. Dihidang bersama pommes (kentang goreng).

Bagaimana rasa Currywurst?

- Ok. Rasa sosej. Seperti sosej biasa yang kita makan. Cuma saiz sosejnya besar. Kuah ada rasa paprika, ada rasa masam, ada rasa pedas. Dapat bayangkan tak? 

Selain Currywurst kami cuba juga set burger yang berharga EUR 8.90. Rasa burger ini biasa seperti di restoren lain juga di eropah. Tetapi jika pertama kali berkunjung ke eropah, anda harus mencuba set burger. Daging burger nya memang sedap. Juicy. Cuma rotinya agak keras.



Alhamdulillah, dapat juga merasa Currywurst. Perut kenyang. Kami teruskan perjalanan ke Dortmund. Sebelum itu, kita ronda-ronda pusing bandar.

Semua signboard dalam bahasa Jerman


Hati-hati memandu dalam kawasan bandar di Hannover. Had laju hanya 50 km/j sahaja. Kami dapat surat saman satu di sini kerana memandu  63 km/j.

Pemandangan biasa di Germany - kabel berselirat di langit


Sculpture di bawah dipanggil - Nanas. Direka oleh Nicki de Saint Phalle. Banyak terdapat di sekitar Hannover. Malah ada taman khas menempatkan berpuluh-puluh patung ini. Kami tidak singgah ke taman ini kerana Nanas merupakan patung yang mengukir bentuk tubuh badan manusia. Ya, semua bentuk ok? Jadi kami tidak singgah. Walaupun ianya simbol bagi Hannover. Cukuplah ambil gambar tepi patung sahaja untuk info entri blog.

Rekabentuk tubuh badan manusia

HDI Arena - stadium lagi!


Daffodil.. bunga kuning cantik. Daffodil dan musim bunga (Spring) memang tidak boleh dipisahkan. Ingin lihat Daffodil mekar? Berkunjunglah ke eropah. Merata di tanam Daffodil.




Banyak tempat menarik di Hannover. Cuma kami tidak punya masa yang lama. Selamat tinggal Hannover..  Kita jumpa di Dortmund.







read more "

26 April 2016

Catatan Perjalanan - Luxembourg

Tidak pernah terfikir untuk menjejakkan kaki ke Luxembourg. Dalam Misi Kembara Eropah I kami, dengan sengaja kami keluarkan negara ini dari itinerari. Mungkin kerana Luxembourg sebuah negara eropah yang kecil. Namun dalam misi kedua kembara eropah kali ini, hati teruja pula untuk berkunjung ke Luxembourg. Maka, kami pilih Luxembourg sebagai destinasi terakhir sebelum berangkat pulang. 

Notre Dame Cathedral Luxembourg

Luxembourg bersempadan dengan tiga buah negara iaitu Germany, Belgium dan Perancis. Kami temui ramai orang luar yang menetap dan bekerja di sini. Bahasa pertuturan juga pelbagai. 

Google search 'Luxembourg attractions'.. banyak tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi. Kami tidak punya banyak masa. Cuma ada 3 jam sahaja sebelum bertolak ke Frankfurt Hahn Airport.

Sampai di Luxembourg lebih kurang pukul 8.00 malam. Kami terus ke Rue des Églantiers, apartment tempat kami bermalam. Luxembourg seperti negara eropah yang lain. Waktu malamnya cuma bar dan restoren sahaja yang beroperasi.

Awal paginya kami terus check out dan memandu sekitar bandar. Kami parking di kawasan parking berhampiran Gelle Fra. Dari sini kelihatan 2 jambatan besar yang bertentangan iaitu Passerelle The Luxembourg Viaduct di sebelah kiri dan Adolphe Bridge. Ruginya kerana Adolphe Bridge tidak dapat dilihat kerana ditutup mungkin dengan papan yang berwarna putih untuk kerja-kerja pembaikan.

Disebalik papan putih besar itu ada jambatan Adolphe yang cantik

Melayan apa-apa sahaja pemandangan yang ada, kami menuruni tangga yang tinggi menuju ke sebuah kawasan taman di tengah-tengah bandar. Petrusse Valley Park.


Musim bunga di Luxembourg

Menuruni anak tangga ke taman 


Viaduct merupakan jambatan lama yang dibina sekitar tahun 1859 sehingga 1861. Dibina merentangi Petrusse Valley mempunyai 24 gerbang.

Passerelle - The Luxembourg Viaduct


Berlatarbelakang Notre Dame Cathedral

Taman ini memang banyak tangga kerana berada di bawah lembah


Luxembourg and me..


Anak tangga ke Viaduct


Memori kami di sini..


Berlatarbelakang Passerelle 

Gelle Fra atau Golden Lady merupakan tugu peringatan yang dibina sempena memperingati beribu sukarelawan rakyat tempatan yang menyertai pasukan tentera dalam perang dunia. Tugu ini dibina di Constitution Square iaitu di Ville Haute Quarter di tengah-tengah bandar.

Gelle Fra

Berhampiran dengan Gelle Fra, ada kawasan pasar dan juga kedai-kedai yang menjual cenderamata Luxembourg.

Salah satu kawasan pejalan kaki
Setiap negara di eropah punya keunikan yang tersendiri. Walaupun kecil diapit 3 negara besar, Luxembourg masih berjaya menambat hati pelancong sehingga negara ini digelar 'Little Switzerland'. 

...
...
...
...



Äddi Luxembourg. You worth to visit. 



Perlu tips melancong ke eropah? (Klik di sini)



read more "

Catatan Perjalanan - Berlin, Germany

Tiba di entri Berlin, saya termenung seketika. Berkira-kira sama ada ingin menulis entri yang agak 'berat' dengan sejarah atau entri yang hanya santai sahaja. Kisahnya saya memang meminati tembok Berlin dan sejarahnya sejak di bangku sekolah, ingin lihat dengan mata sendiri Tembok Berlin. Sudahnya, saya membuat keputusan untuk berkongsi entri yang santai sahaja tentang Berlin. InsyaAllah, jika ada kelapangan saya akan menulis satu entri khas untuk 'Tembok Berlin'.



Perjalanan selama 3 jam lebih sejauh 350 km dari Prague ke Berlin memang cukup meletihkan. Kami tiba di Berlin lebih kurang pukul 10 malam. Hujan turun renyai-renyai ketika itu. Berhenti di pasaraya Aldi untuk membeli barang mentah buat sarapan esok pagi. Rata-rata pasaraya di Germany beroperasi sehingga pukul 8.00 malam. 

Keesokan paginya, kami keluar ke bandar agak lewat kerana masing-masing keletihan. Selepas sarapan pagi, lebih kurang pukul 11 kami bertolak ke Berlin wall - East side Gallery. 




Dari East side gallery, kita boleh nampak Oberbaumbrücke (Oberbaum bridge). Oberbaum bridge merupakan jambatan dua tingkat yang dibina merentangi sungai Spree. Mula dibina sejak tahun 1894 dan siap 2 tahun kemudiannya.

Kami dan Oberbaumbridge

Oberbaum bridge


Kemudian kami bergambar di Mercedes-Benz Arena yang terletak bertentangan dengan East side gallery.

Bergambar di photo booth di Mercedes-Benz Arena

Bas yang dijadikan kiosk menjual makanan

Kemudian kami parking di kawasan Museum Island. Berjalan kaki menyusuri sungai Spree dan singgah di beberapa buah kedai cenderamata.

Sungai Spree

Kami menyeberangi jambatan di sungai Spree dan akhirnya tiba di Altes museum. Muzium ini terletak di kawasan yang sama dengan Berliner Dom. Altes museum menempatkan artifak Greek dan Roman.


Berlatarbelakang Altes Museum



Di bahagian atas hadapan Altes Museum terpatri "FRIDERICUS GUILELMUS III STUDIO ANTIQUITATIS OMNIGENIAE ET ARTIUM LIBERALIUM MUSEUM CONSTITUIT MDCCCXXVIII" yang bermaksud Friedrich Wilhelm III dedicated this museum to the study of all antiquity and liberal arts in 1828. 




Dari jauh kelihatan Berliner Fernsehturm. Berliner Fernsehturm adalah menara televisyen yang terletak di tengah-tengah Berlin. Menara ini dibina sekitar tahun 1965. Menara yang berketinggian 368 meter ini boleh di lihat dari jauh jika anda berkunjung ke Berlin.



Berlatarbelakang Berliner Dom (cathedral) dan Berliner Fernsehturm

Bermain di padang luas berhampiran Altes museum


Bear - Beruang menjadi simbol Berlin sejak sekian lamanya. Tapi mengapa beruang??? Menurut cerita, kebakaran tahun 1380 telah memusnahkan segala sejarah tentang Berlin. Jadi tiada rekod mengapa beruang menjadi simbol bagi Berlin.




Jujurnya, kami langsung tidak tahu tentang beruang yang menjadi simbol Berlin. Ketika bersiar-siar sekeliling Berlin, kami lihat banyak patung beruang di merata tempat.




Peta Berlin suatu masa dahulu. Bandar ini dibahagikan berada di bawah jajahan yang berbeza.

Peta Berlin


Checkpoint Charlie atau Checkpoint C. Tentera US bertanggungjawab menjaga 3 penjuru sempadan yang bertemu di Berlin.  Pos yang menjadi tumpuan pelancong hingga kini ialah Checkpoint Charlie. Di sini ada 2 orang yang berpakaian tentera US. Bayaran Eur 3/orang dikenakan jika ingin bergambar dengan mereka. Untuk kami berlima harganya Eur 10.


Tabik hormat ala Amerika

'A piece of Berlin Wall'


Blackbox Charlie banyak menyimpan sejarah tentang Tembok Berlin dan peristiwa yang berlaku sejak mulanya dibina tembok sehingga runtuhnya tembok Berlin.



Dari Checkpoint Charlie, kami terus berjalan sehingga tiba di Gendarmenmarkt. Di kawasan ini terdapat Konzerthaus Berlin (Gambar: bangunan sebelah kiri), German Church dan French Church (Gambar: bangunan sebelah kanan).


Gendarmenmarkt

Holocaust memorial -  Memorial to the Murdered Jews of Europe. Dalam perjalanan (berjalan kaki) ke Brandenburg Gate, kami melalui satu kawasan yang bersusun tembok-tembok tinggi rendah. Besar kecil secara rawak. Khabarnya memorial ini dibina untuk memperingati orang-orang Yahudi yang menjadi mangsa Genocide (penghapusan etnik) di zaman pemerintahan Nazi. 



Tugu peringatan yang besar dan tinggi


Akhirnya kami sampai juga di Brandenburg Gate. Kami hanya berjalan kaki sahaja dari Checkpoint Charlie. Memang jauh tetapi berbaloi dapat menikmati panorama sepanjang perjalanan.

Bergambar di tiang Brandenburg Gate

Brandenburg Gate merupakan salah satu landmark terkenal di Eropah selain daripada Arc de Triomph yang terletak di Paris. Brandenburg Gate mula dibina sekitar tahun 1788. Awal pembinaannya, gerbang ini berfungsi sebagai pintu masuk ke Berlin. Frederick William II raja dari Prussia yang mengarahkan pembinaannya sebagai simbol perdamaian. Di bawah gerak kerja Carl Gotthard Langhans, gerbang ini siap dibina sekitar tahun 1791.

Patung di atas pintu gerbang dikenali sebagai Berlin Quadriga. Patung ini berbentuk kereta yang ditarik empat ekor kuda dan dikendalikan oleh Victoria. 

Selepas tamat Perang Dunia II, Tembok Berlin dibina oleh pemerintah dan orang ramai tidak lagi boleh melalui pintu gerbang ini. Namun, runtuhnya Tembok Berlin pada tahun 1969 sekali lagi Brandenburg Gate menjadi simbol kebebasan, kedamaian dan kesatuan Jerman. 


Pintu gerbang Brandenburg Gate


Berlin Wall Memorial terletak di kawasan tapak bersejarah iaitu Bernauer Strasse. Di sini terletaknya sebahagian lagi Tembok Berlin yang masih terpelihara. Tiada Graffiti.

Bangunan ini banyak menyimpan sejarah tentang Tembok Berlin

Di perkarangan Berlin wall memorial.

Besi cerucuk tembok

Apartment lama yang masih kekel hingga kini - banyak peristiwa hitam dan kematian berlaku di sini antaranya penduduk apartment terjun dari tingkat atas rumah mereka untuk melarikan diri



Inilah Tembok Berlin. Rupa asal tanpa sebarang grafiti.

  Besi tajam diletakkan di bawah tembok


Berlin dan sejarah hitamnya kami tinggalkan di sini. Jumpa lagi di entri seterusnya Hannover.










read more "
Back to Top