29 December 2014

FROST di Sli An Aifrinn



The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation
and it looks like I'm the queen

(Wahh... fefeeling Frozen gituuu...)

Suhu -3 degree. Bangun pagi tengok putih je keliling rumah... Aku ingat salji turun malam tadi. Tapi bukan. Inilah ais. Macam duduk dalam peti ais! Jom Adam, Ilman, Sarah.. main kat luar! 

Ais halus atas kereta. Atas jalan raya pun putih-putih

Laman belakang rumah kami bagai ditabur tepung

Laman jiran...



Sli an aifrinn 




Tiang gol pun beku. Mula-mula aku cuba alih slide. nak buat prop berdepan dengan tiang gol. Sekali tengok-tengok slide pun beku daaaa... tak boleh alih. Walau seinci.. abes tu macam mane encek Z?


Wajah-wajah ceria walau kesejukan. Tahun lepas kami bertiga je (tak termasuk papa). Tahun ni berempat. Tahun-tahun mendatang berlima.. berenam.. bertujuh... hahahaha





Air bertakung yang telah beku. Ni sebenarnya pokok cili. Tapi dah lama aku tanam. yang tumbuh cuma pokok liar. agaknya benih cili tu dah membeku kat dalam.. ;p

Korang boleh teka tak ni apa? Ni pun turut sama membeku. sekali aku tengok macam kaca murano Venice plak. Yelah.. dalam ada isi macam bunga-bunga. Ini sebenarnya cat food. encek Z yang beli. Dia kan selaku pencinta kucing dalam rumah kami. Tapi kucing kt Sli An Aifrinn ni pelik. Langsung tak sentuh makanan yang aku bagi. Eh, dia makan apa ye? ada idea?





Main-main ais



Pokok epal juga diliputi ais...winter jangan haraplah nak tengok epal. epal cuma ada masa autumn. masa spring nanti penuhla bunga pokok epal ni. Nanti aku upload gambar yek..

Ini namanya keterpaksaan. Hahaha.. Sarah pun tak ketinggalan merasa kesejukan ais. Sengaja bonda letak situ. kut nanti besar boleh cerita kat cik Sarah.. eh, awak dulu merasa semua ni tau...







Permata bonda :)





Adam nak rasa naik ice slide. sejuk woo.. 



Rasa rumput beku ni keras. Macam pijak longgokan ais. Krup krap krup krap bunyi bila pijak. Ha ah. Betul.. macam korang gigit ais dalam ABC tu..



"One for Adam
One for Ilman"

Jom sepak!

Adam cakap ini macam cerita Frozen!

Tetap bermain seperti biasa...

Sepakan kencang!

Alamak.. sampai depan pintu gol je...

Seronok tau main ais! Menggigil sejuk. Tapi tak boleh lama-lama. Baru 20 minit Ilman dah menangis cari heater. Kami masih menunggu salji turun memutih laman rumah.. nanti kalau salji dah turun aku update entri baru ok! 

Tata!


Jom tengok detik-detik awal sajli turun di Sli An Aifrinn. Klik di sini.


read more "

25 December 2014

Strawberry picking


#Throwback!!!! 13 Julai 2014... Lokasi kali ini di Lambert's Fruit Farm. Rathfarnham, Dublin. Hujan renyai-renyai menyambut kedatangan kami. Apapun, misi harus diteruskan.

Jom2 kita petik strawberry!!

Pengalaman pertama Adam dan Ilman petik Strawberry



Buah yang dimaksudkan. Ha ha ha...




Ladang Blackberry

Mama memang tak  menang tangan lah kalau nak join petik juga. ;D

OK anak-anak. Next time kita buat trip 'apple plucking' pula ye. Tunggu next autumn!
read more "

Adam: Junior Infant Christmas Dance 2014

15 Disember 2014. Persembahan Adam dan rakan-rakan sekelasnya sempena Christmas di Cornamaddy National School. Cuba teka Adam yang mana?   



read more "

Northern Ireland getaway...


Ni gambar lama. 23 November 2013. Tapi end of 2014 baru release. Biasalah filem panggung. Haha. Masa ni busy ok. Sarah belum lahir lagi. Destinasi kami pusing-pusing sekitar Ireland Utara. Ireland utara berada di bawah jajahan UK. Jadi kami guna matawang pound sterling di sini. Route kami ialah Castle di Sligo-jalan pantai-national park-hotel-Giant Causeway.

Castle terletak di co. Sligo. Waktu ni winter.

Dalam castle ada satu kawasan lapang. besar juga. dua kali padang bola seingat aku.

Inilah serba sedikit penerangan. Oh ya! namanya Ballymote castle. 


Kawasan sekitar castle

Kawasan luar castle. Tinggi binaannya. 
ok. Kita ke kawasan pantai pula.Strandhill beach.
Sejuk. Ombak kuat. sinonim dengan kawasan pantai di Ireland.





Kami secara tak sengaja ke sini. Destinasi asal adalah Glenveagh National Park. Tapi GPS bawa kami ke sini. Kawasan bukit atau boleh juga aku kelaskan sebagai kawasan padang rumput kering. Sunyi. Memang dah boleh agak kami sesat waktu tu.


Sesat pun sesatlah janji pemandangan cantik. Kan??


Ok. Ini tempat penginapan kami. Donegal Guest House. Rumah agam yg besar. Cantik. Terbaik!




Laluan ke pantai


Rumah api


Kami dan rakan-rakan di Ireland dan juga kenalan yang datang menziarah dari Malaysia
On the way ke Giant causeway. Kami singgah solat dalam kereta dan lunch juga dalam kereta di sini.


Sambil layan-layan bunyi ombak memukul tebing bukit...




Ok. Kita dah sampai ke Giant Causeway. Ini muzium. Kena beli tiket dulu untuk ke sana.

Apa yang istimewa tentang Giant Causeway? Nanti kita lihat sama-sama...


Masih lagi menyusur tebing untuk ke sana

Pemandangan sebelah kiri. sebelah kanan lereng bukit.

Nampak tak batu-batu berbentuk heksagon tu? 

Asli. Katanya pembentukan batu-batu ini mungkin disebabkan hakisan ombak. Tapi ada cerita dengeng Irish tentang tempat ni. Cerita mereka... ada dua orang gergasi yang berbalah. Masing-masing membaling tiang-tiang berbentuk heksagon ini semasa mereka bergaduh. Maka tiang-tiang itu tetaplah berada di sini sampai sekarang. OK. aku kurang berminat dengan cerita dongeng. Apa yang aku nampak ialah kebesaran Allah. 

Perhatikan betul-betul. Batu-batu ni bentuknya serupa. Memang seakan tiang. Yang disusun rapi. Siapa yang menyusunnya? Tepuk dada.. tanya iman :)






Itu sahaja yang nak dikongsi buat kali ini. Next time kalau kami pusing-pusing lagi, kami update ok! Babai :)




Z'nWifey
read more "
Back to Top